I dag er en stor dag for TomTom og Black, og dermed også for oss som bor her og omgås og steller for dem daglig. Den nye kattegården utenfor Blacks avdeling i skribenthuset er nemlig ferdig – om enn med midlertidig tak.
I løpet av noen timer i dag innredet vi først, med bl a TomToms møbler, og deretter kunne gullgutten få flytte inn. Han var temmelig forskrekket med en gang. Men med god og tålmodig trøst fra en av oss, roet han seg etterhvert. I skrivende stund har han søkt tilflukt inni hulen i ett av sine 2 favorittstativer. Det er slitsomt å være redd, og da er det godt å ha et kjent og trygt sted å trekke seg tilbake til, og sove.
Black har ikke vært ute i gården ennå. Når vinduet plutselig står på vid gap, og det i tillegg har kommet et nytt stativ inn i rommet hans, som lukter veldig av en annen katt, så må jo situasjonen først vurderes grundig, må vite.
Black og TomTom skal så klart få den tiden de trenger. Vi både håper og tror at de blir fine venner, og får mye glede av hverandres selskap. Oppdatering neste søndag!
Nå er det såpass lenge siden vi har skrevet om Oskar, at vi starter med en kjapp reintroduksjon:
Han ble tatt i felle rett før jul, etter å ha gått ute lenge, kanskje hele livet. Først bodde han i kattehuset, hvilket han ikke syntes var noen særlig fin situasjon. Vi var veldig glade da vi fant et godt fosterhjem til ham, rett over nyttår.
Han har trengt lang tid på alt, den godeste Oskar. I starten turte han ikke en gang å gå ut av transportbur-hulen sin for å gå på do. Det ble mye vasking på tålmodige fosterforeldre… Men så har det gått seg til, sakte men sikkert, både mht dovanene og annen oppførsel som redde pusekatter gjerne har.
Han bor i en egen hybel, som er et lite hjørne av stua som er avgrenset med en vegg av hønsenetting. Det var store framskritt da han våget seg opp på klatrestativet han etter hvert fikk inn dit, da han viste interesse for fosterforeldrene sine for første gang, da han lot seg berøre for første gang osv.
I det siste har utviklingen gått kjempefort, vel og merke hvis vi legger Oskar-tid til grunn. I løpet av daglige turer ut av hybelen har han nå gjort seg kjent med hele stua, og syns det har blitt superstas å bli klappet på hodet. Han maler masse og leker på kjøkkengulvet – men syns fremdeles det er tryggest inne i hybelen. Hvis noen f eks reiser seg opp litt plutselig, stikker gutten rett hjem.
Som dere skjønner går det strålende med vår fineste Oskar, takket være stor tålmodighet og masse kjærlighet fra et av våre aldeles supre fosterhjem. (Vi trenger flere – ta kontakt!)
Det er veldig gode nyheter om Luna Lurifax også i dag. Nok en avføringsprøve var helt uten lungeormlarver, og nå har hun i tillegg begynt å legge på seg så det monner. I dag veide hun 2.58 kg. Det er opp 475 gram siden forrige søndag. I ukene før det var vektøkningen på hhv 215 og 285 gram. Før det igjen – da avføringsprøvene hennes var fulle av mer lungeormlarver enn veterinærinstituttet noen gang hadde sett – var vekten den samme fra uke til uke, på tross av all maten hun slukte i seg.
Pusten hennes er fremdeles altfor rask, selv om den er langt bedre enn da vi fikk henne inn. Hun puster imidlertid lettere, og er nå på en ukes kortisonkur, i håp om å få normalisert den mer. Vi vil nok også gjerne ha et nytt bilde av lungene hennes etterhvert, men venter trolig til pusten er roligere.
I tillegg blir hun bare mer og mer glad for kos, og er leken som bare det. Som om ikke det er nok, blir hun også stadig penere siden pelsen har begynt å bli ordentlig blank og fin.
I formiddag fikk vi telefon fra en dame som hadde oppdaget at en katt hadde vært fanget i krypkjelleren hennes i en ukes tid. Hun hadde heldigvis valgt å ikke bare slippe den ut, men tatt den inn og gitt den mat og vann, og ville deretter ha råd om hva hun burde gjøre.
Dette var et stykke unna, men heldigvis er det et ganske godt nettverk av «kattefolk» på Nesoddhalvøya etter hvert. Vi ringte derfor en kollega i Sommerkatten, som hadde mulighet til å svippe bortom.
Pus var, gledelig nok, i overraskende god form, og var også chippet. Den ble dermed kjørt hjem til en svært takknemlig eier, som hadde lett og lett etter den i en ukes tid, men ikke etterlyst den utover hos de nærmeste naboene.
Vår innstendige oppfordring er – igjen – å etterlyse dyrene man savner, bl a i sosiale medier. Det er mye god hjelp å få fra «Nesoddkatten – savnet og funnet» sine mange engasjerte medlemmer. Og mens vi er i gang med å oppfordre: Sørg for at dyrene deres er chipmerket også! Det sparer oss som hjelper for utrolig mye merarbeid – og dere får dyrene deres hjem raskere.
Til alle med kjellere, boder og garasjer: sjekk litt grundig hvis dere hører vedvarende mjauing i nærheten. Kanskje det ikke kommer utenfra, men fra en stakkar som er innesperret. Tenk om det hadde vært sånn at alle kjellere osv hadde en nødutgang for katter! Sukk. Det er jo faktisk ikke vanskeligere enn å sette inn en enveis katteluke eller lignende…
Til slutt i dag: For et utrolig deilig vær vi har fått! Plutselig kom sommeren, og det trengte vi jammen. En, bokstavelig talt, livsviktig ting å huske på i så henseende, er at man IKKE må etterlate verken barn eller dyr i biler som står parkert i sola. Det blir helt ufattelig varmt på svært kort tid, og det er dessverre eksempler på både barn og dyr som har dødd av overoppheting.
Hvis man kommer over noen som er etterlatt i en parkert bil, har Mattilsynet oppskrift på hva man skal gjøre. De skriver «hund» men det gjelder jo selvsagt hvis det er andre dyr eller barn også:
«Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom dyret lider og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.»
Hele Mattilsynets artikkel, som inkluderer en tabell om hvor skremmende varmt det blir inni bilen under ulike forhold, finner dere her:
God sommersøndagskveld!