Sjekkliste for potensielle katteeiere
Før du anskaffer deg en eller flere katter bør du ha tenkt nøye over en del ting, fordi katter kan bli 15-20 år, og fortjener å få beholde familien sin hele livet.
- Er hele familien innstilt på det, og har dere blitt sjekket for allergier? Har dere tid og plass? Katten vil trenge omsorg hver dag.
- Har dere trygge og gode utemuligheter for katten?
- Hva gjør dere når dere reiser bort? Har dere noen voksne og ansvarlige til å passe på, eller er dere villige til å betale for at katten skal være på dyrepensjonat?
- Har dere råd? Det er ikke gratis å ha katt. I tillegg til utgifter til fôr og andre nødvendige ting, kommer veterinærutgifter. Katten skal ha årlig helsesjekk og vaksine hos veterinær. Dersom katten skulle bli syk eller skadet vil det også bli veterinærutgifter. Det kan være lurt å forsikre katten.
- Vurderer dere kattunge, framfor en voksen katt? Det er som å få en ny baby i familien. Det krever mer tid, fordi kattungen trenger mye sosialisering og aktivisering. Vi omplasserer derfor ikke kattunger under 5-6 måneder hvis den blir alene mer enn fire timer pr. dag.
Det er lurere å tenke gjennom hvilke personlighetstrekk hos katten som vil passe best sammen med deg og din familie, enn å velge utifra utseende.
Krav til nye hjem
I vårt omplasseringsarbeid legger vi vekt på at kattene kommer til kjærlige hjem hvor de kan leve trygt og få utløp for sine individuelle behov. Vi legger vekt på mulighetene for aktivitet, stimuli og – for noen av dem – kontakt med artsfrender. Alle kattene våre skal ha gode utemuligheter i sine nye hjem. Det er bare rent unntaksvis vi har katter som kan trives som innekatter på permanent basis.
Kattunger omplasseres fra de er 12 uker gamle, og kan vanligvis besøkes og reserveres fra de er 8 uker. Det er ikke mulig å reservere en katt man bare har sett bilder av. Kattungene er helsesjekket, har fått sin første vaksine, er ID-merket med chip og har fått ormekur når de omplasseres. Ny eier må revaksinere kattungen innen 4 uker, og deretter sørge for årlig helsesjekk og vaksinering. Katter blir kjønnsmodne når de er 5-6 måneder gamle. Ny eier forplikter seg til å kastrere kattungen innen den er 6 måneder, samt sørge for at den samtidig får tatovert ID eller M i øret.
For å unngå uønskede kattungekull, skal kattunger ikke være ute før de er kastrert. For at de skal kunne utvikle stedsansen under trygge forhold, uten stor risiko for å bli borte for eiere, skal de kun være ute under tilsyn til de er ca. 10-11 måneder gamle.
Adopsjonsgebyr
Vi tar, i likhet med alle andre seriøse dyrebeskyttelser, et gebyr for hver katt vi omplasserer. For hvert gebyr vi får inn, kan en ny hjemløs katt få hjelp av oss.
Kattene våre omplasseres for kr. 1.500.
De voksne kattene er helsesjekket, kastrert, ID-merket med chip og som regel også øretatovering, vaksinert og har fått ormekur.
Kattungene er helsesjekket, har fått sin første vaksine, er ID-merket med chip og har fått ormekur.
Det kan fastsettes individuelle adopsjonsgebyrer. I tillegg til gebyret til oss kommer omregistreringsgebyr til DyreID, for tiden på 375 kr pr katt. Vi legger ut for dette når vi omregistrerer, og dere refunderer oss.
Prosedyre for adopsjon
Du som ønsker å adoptere en katt fra oss, melder din interesse ved å sende en e-post til post@nesoddkatten.no, etter å ha lest og akseptert betingelsene våre. Skriv litt om deg selv, og ev litt om hva som er drømmekatten din. Ta med nøyaktig adresse og telefonnummer.
Deretter ringer vi deg ved første anledning. Hvis telefonsamtalen tilsier at du kan tilby et godt hjem for en katt, avtales et møte, som regel i den aktuelle kattens fosterhjem. Hvis dette møtet bekrefter inntrykket vårt, kan en katt reserveres. OBS at vi gir tilbakemelding ETTER møtet, ikke i selve møtet!
Alle katter omplasseres med en kontrakt. Vi melder omregistrering til ny eier når dokumentasjon på kastrering er framlagt. For katter som leveres ferdig kastrert, melder vi omregistrering etter avtale, som regel etter en måneds tid.